Regels voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten

Supermarkten, detailhandel en kiosk

Voor supermarkten, detailhandel en kiosk gelden sinds 1 juli 2023 regels voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. U bent verplicht uw klanten een extra bedrag te vragen voor voorverpakte eenpersoonsporties eten en drinken. Afhankelijk van uw situatie kunnen er aanvullende regels gelden, bijvoorbeeld wanneer u eten en drinken aanbiedt voor op uw locatie of ter plaatse bereid eten of drinken voor afhalen.

Voorverpakt eten en drinken

In de detailhandel, bijvoorbeeld bij een supermarkt, bakker, slager, groenteboer of kiosk, betaalt een klant extra voor wegwerpbekers en -bakjes met voorverpakt eten en drinken. Dit geldt voor eten en drinken dat rechtstreeks uit de verpakking kan worden gegeten of gedronken. Denk hierbij aan een beker zuivel, een bakje met een maaltijdsalade, voorverpakte ijskoffie of een eenpersoonsbakje groente, fruit, snack of ijs. De regels gelden niet voor bekers en bakjes met voorverpakt eten of drinken dat klanten nog verder moeten bereiden, denk hierbij aan het opwarmen van magnetronmaaltijden, koken of braden. Het schillen en wassen van groente en fruit – zoals een portie snoepgroente in een vormvaste verpakking – wordt niet gezien als verdere bereiding.

Ter plaatse bereid en verpakt eten en drinken

Is er een uitgiftepunt voor eten en drinken om mee te nemen, bijvoorbeeld voor een koffie to-go of vers belegd broodje of vanuit een saladebar of sushibar? Hiervoor geldt dat u uw klanten geen gratis wegwerpbekers en -bakjes mag meegeven, als deze verpakking plastic bevat. Ook moet u klanten een herbruikbaar alternatief aanbieden. Denk hierbij aan bekers of bakjes die klanten later weer terug kunnen brengen of het meenemen van een eigen beker of bakje accepteren (bring your own). Deze regels gelden ook voor het gebruik van zelfbedieningsautomaten. Voor ter plaatse bereid eten geldt niet de volumegrens van een eenpersoonsportie. Wel geldt dat het eten of drinken geen verdere bereiding nodig heeft.

Toeslag apart vermelden

De regelgeving noemt alleen richtbedragen voor wegwerpbekers en –bakjes die plastic bevatten, daar mag van worden afgeweken. De richtbedragen vindt u in de factsheet. U moet als ondernemer de toeslag voor een beker en bakje dat plastic bevat, apart op de rekening vermelden. Voor de eenduidigheid adviseren we om het op de kassa aan te slaan als “plastic product” of meer specifiek als “plastic beker” en “plastic bakje”. Het geld dat u ontvangt met de verkoop van de wegwerpbekers en -bakjes mag u zelf houden. Over de verkoop van wegwerpbekers en -bakjes moet btw worden betaald. Voor de verpakking geldt hetzelfde btw-tarief als voor het product in de verpakking. Dit betekent dat over de toeslag op verpakte voedingsmiddelen en wegwerpbekers met bijvoorbeeld koffie of frisdrank, 9% btw moet worden betaald (tarief voor voedsel, koffie en frisdrank). Terwijl over de toeslag voor een plastic wegwerpglas met wijn of bier 21% btw moet worden betaald (tarief voor alcoholhoudende dranken). 

Eten en drinken op locatie

Kunnen klanten bij u op locatie eten of drinken kopen dat ter plekke wordt bereid? En kunnen ze het hier ook eten of drinken, bijvoorbeeld aan een tafel, terras of bar? Dan gelden de regels voor consumptie op locatie: sinds 1 januari 2024 zijn wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten hier niet meer toegestaan. Maak bijvoorbeeld gebruik van herbruikbaar servies dat klanten na gebruik weer kunnen inleveren. Meer weten over de regels voor consumptie ter plaatse? Bekijk de factsheet voor horeca.

Lees de factsheet en volg de regelhulp

Wilt u meer weten, onder andere hoe de regelgeving wordt gehandhaafd? In de factsheet leest u hier meer over en vindt u antwoord op veelgestelde vragen. Download de factsheet in de rechterkolom. Volg ook de regelhulp om na te gaan welke regels van toepassing zijn op uw situatie en welke opties er zijn om hieraan te voldoen.