“Door een kleine aanpassing te doen, zoals de overstap maken naar een herbruikbare beker, maken we samen een gigantische stap”, zegt Jody Koenders van WeCup. Hij had een eigen espressobar en zag hoeveel wegwerpbekers dagelijks verbruikt werden: “Koffie is een mooi vak, maar niet altijd even duurzaam. To go bekers worden vaak na gemiddeld 6 minuten al weggegooid. Zó zonde. Toen dacht ik: waar we kunnen verduurzamen, doen we dat. Daarom bedachten we een statiegeldsysteem, waar horecazaken zich bij kunnen aansluiten. Je krijgt dan dus een beker die je mee naar huis kunt nemen. En de volgende keer als je koffie haalt, ruil je ‘m weer in voor een nieuwe. Of je krijgt je geld terug.”
Liever herbruikbaar dan extra betalen
Nederlanders hebben nu drie opties wanneer zij eten of drinken to go meenemen: betalen voor wegwerpbekers of -bakjes, de herbruikbare beker of bak van de ondernemer of een eigen beker of bak meenemen. De peiling laat zien dat de herbruikbare opties de voorkeur hebben (56%). Een derde geeft aan toch liever extra te willen betalen voor wegwerpbekers (35%).
De verandering móet komen
Jody van WeCup snapt dat de overstap naar herbruikbaar tijd kost: “Tuurlijk is het wennen. Maar kijk naar de plastic tasjes: veel mensen nemen nu een eigen tas mee naar de supermarkt. Dat was 10 jaar geleden nog heel anders. Die ommezwaai kunnen we ook maken van wegwerp naar hergebruik. Dat móet gewoon. Een mooi voornemen voor het nieuwe jaar!”
Vanaf 1 januari ook herbruikbaar servies de standaard
Als je vanaf 1 januari iets eet of drinkt in een sportclub, café of attractiepark, dan krijg je een gewoon afwasbare beker of bord. Zoals je ook gewend bent als je uit eten gaat in een restaurant. Ondernemers mogen dan geen wegwerpbekers en -bakjes meer aanbieden. Ook niet tegen betaling.
Onderzoeksverantwoording: het onderzoek is tussen 13 en 18 oktober uitgevoerd door middel van een online enquête onder 1.052 Nederlanders van 16 jaar en ouder.