Regels voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten

Stap voor stap richting hergebruik met stappenplan


Wil jij als kantoor, sportclub, evenement of horecalocatie overstappen op herbruikbare bekers en bakjes? Gebruik dan het stappenplan: van wegwerp naar  hergebruik. 

Beeld: Sophie Nuytten
Datum: 22 oktober 2024

Herbruikbare bekers en bakjes, ze worden door steeds meer bedrijven en organisaties gebruikt in Nederland. Hiermee verminderen we het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. De overstap kan best uitdagend lijken. Om je op weg te helpen is er een stappenplan gemaakt. Dit stappenplan, bestaande uit negen stappen, helpt je met de overstap.

Stappenplan: van wegwerp naar hergebruik

Het stappenplan is voor iedereen die aan de slag wil met herbruikbare bekers en bakjes. Of je nu als vrijwilliger je lokale buurtfeest wil verduurzamen met herbruikbare bekers, of als facility manager op kantoor de overstap maakt naar herbruikbaar. De negen stappen bevatten onder meer handige informatie over de keuze van een verpakking en hoeveel je er nodig hebt, hoe je verpakkingen terugkrijgt en vervolgens schoonmaakt en hoe je hierover communiceert naar je werknemers, klanten of bezoekers.

Het stappenplan is gebaseerd op ervaringen uit diverse pilots van Mission Reuse. Deze inzichten zijn aangevuld met onderzoek naar de effectiviteit van hergebruiksystemen, internationale en Europese kennisuitwisseling en gesprekken met betrokkenen.

Bekijk het stappenplan: Van wegwerp naar hergebruik

Overzicht financiƫle ondersteuning

Maak je de overstap naar hergebruik? Bekijk dan ook zeker het financieringsoverzicht waarin is opgenomen welke financiële ondersteuning je kunt krijgen. In dit overzicht zijn financiële ondersteuningsvormen op nationaal niveau en de lokale ondersteuningsvormen voor evenementen opgenomen. 

Bekijk het overzicht financiële ondersteuning

Praktijkervaringen van ondernemers en organisaties

Diverse ondernemers en organisaties die al zijn overgestapt op hergebruik deelden hun ervaringen. In deze interviews leggen zij uit waar ze tegenaan liepen en waarom de overstap succesvol is.

Lees de interviews met ondernemers en organisaties die al zijn overgestapt op hergebruik.