Regels voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten

Leidse studentenverenigingen Njord en Augustinus

Wegwerpbekers mogen vanaf 1 januari 2024 niet meer worden gebruikt. De Leidse studentenverenigingen Augustinus en K.S.R.V. Njord zijn al overgestapt op herbruikbare bekers. Laura Gruijs (Augustinus) en Gijs Dunselman (Njord) vertellen hoe zij dat hebben aangepakt en hoe het bevalt.

Datum: september 2023

Hoe ging de overstap?

Laura: Toen we stopten met wegwerpplastic hebben we eerst een tijdje glazen bekers geprobeerd. Die gingen snel kapot, of werden mee naar huis genomen. Daarom zijn we overgestapt op hard plastic bekers, inclusief een statiegeldsysteem. Je betaalt voor een beker en krijgt een bekermunt terug als je de beker inlevert. Je krijgt geen geld of consumptie als je de beker weer inlevert. Zo voorkomen we dat schone bekers van de bar worden gestolen om ze weer in te leveren.

Gijs: Al in 2017 begonnen we met het verduurzamen van onze vereniging. Omdat wij als roeivereniging dagelijks gebruik maken van het water zijn wij natuurlijk gebaat bij minder zwerf- en wegwerpplastic. Voor het overgaan op herbruikbare hard plastic bekers zijn we in gesprek gegaan met onze bierleverancier Heineken. Daar nemen we nu hard plastic bekers af. Het zorgt voor minder afval en het opruimen ’s avonds gaat nu ook sneller. We hebben geen statiegeldsysteem. Je levert je beker gewoon weer in bij de bar.

Hoe gaat het schoonmaken van de bekers?

Laura: Tijdens borrels spoelen we de glazen net zoals dat in een café gebeurt. Bekers die heel vies zijn, omdat ze op de grond hebben gelegen, nemen we niet aan. Je betaalt dan opnieuw statiegeld als je een drankje bestelt. En wij werken samen met leverancier Cupstack. Iedere week leveren we onze bekers in en Cupstack zorgt voor nieuwe schone bekers die professioneel gespoeld zijn.

Gijs: We hebben een toeter die wordt ingezet op het moment dat de bekers op raken. Bij het klinken van de toeter moet iedereen die aan het wachten is aan het buffet zorgen dat er bekers worden gehaald. Zo lukt het ons om de glazen schoon te spoelen met onze spoelkraan en meteen weer te gebruiken. Daarnaast wassen we de bekers regelmatig in onze horeca vaatwasser. En we kopen gemiddeld elk half jaar een voorraad nieuwe bekers om de oude te vervangen. Dat doen we geleidelijk, door kapotte bekers te vervangen.

Hoe zit het me de kosten en de baten?

Laura: Onder aan de streep besparen we. Sowieso hebben we nu veel minder afval per week. En we hebben geluk dat onze bierleverancier de huur van de bekers voor ons betaalt. Er gaan wel nog wat kosten zitten in het laten leveren en spoelen van de bekers. De kosten die we kwijt zijn aan kapotte of missende bekers worden gecompenseerd door het statiegeldsysteem.

Gijs: De zacht plastic bekers kregen we gratis, voor hard plastic moesten we betalen. Toch hebben we die keuze gemaakt. Vroeger gooiden we zo’n 2.000 zacht plastic bekers weg per borrel, dat hoeft nu niet meer. Naast het gemak van minder opruimen zijn de kosten voor het legen van de vuilcontainers al 7 jaar gehalveerd (zo’n 2.000 euro per jaar).

“Naast het gemak van minder opruimen zijn de kosten voor het legen van de vuilcontainers al 7 jaar gehalveerd, zo’n 2.000 euro per jaar.”

3 tips voor succesvolle omslag

  • Ga in gesprek met de bierleverancier. Zij moeten ook verduurzamen, dus hebben waarschijnlijk wel tips.
  • Neem ook contact op met Statiegeld Nederland voor het aanschaffen van een statiegeld container nu er op veel drankverpakkingen statiegeld zit.
  • Samenwerken met een bekerleverancier zorgt ervoor dat je niet je bar hoeft om te bouwen of een spoelmachine aan hoeft te schaffen.

Dit artikel is gemaakt op basis van twee praktijkvoorbeelden van de gemeente Leiden op gagoed.nl/leidse-koplopers. Bekijk deze website voor meer voorbeelden van Leidse 'KOPlopers'. 

RVO arrow icon

Terug naar branchepagina